Goed eten eindigt met een goed verhaal

Bij mij staat gezelligheid op plaats nummer één. En goed eten met familie of vrienden zorgt altijd voor gezelligheid én mooie herinneringen. Zo was ik laatst uit eten met oud-collega’s en mijn toenmalige chef van Makro. De leukste verhalen komen op zo’n avond naar boven.

Makro was mijn werkgever toen ik 20 jaar was, ik had het Grafisch Lyceum achter me gelaten maar een baan in de grafische sector lag niet voor het oprapen. Dus daarom mijn weekendbaantje maar ingeruild voor een fulltime baan. Want thuis zitten, was geen optie. Mijn afdelingschef Ton was voor mij hét grote voorbeeld. Medewerkers droegen een witte lange jas, maar een chef liep in een maatpak rond. Ton vond dat niets. Hij hield zijn jas aan, stroopte zijn mouwen op en liet ons zien hoe je hard moest werken. Hij gaf het goede voorbeeld en wij volgden hem daarin.

Dit heb ik altijd onthouden. Geef zelf het goede voorbeeld, dan volgt de rest vanzelf. Zou dit het begin zijn geweest van mijn ondernemerschap bedenk ik mij nu? Ik weet het niet. Ik kreeg in ieder geval vrij snel een eigen kerstafdeling en mocht met leveranciers aan tafel gaan en het assortiment bepalen. Dat vond ik als twintigjarige jongen natuurlijk wel een hele mooie uitdaging, maar zoals Ton zei; ‘Schouders eronder en gaan.’ Ben ik dan misschien toch een ondernemer?

'In alles zoeken naar een oplossing, dat is voor mij het echte ondernemen'


Twee jaar later ben ik weer in de grafische wereld beland en na diverse jaren in loondienst werd mij gevraagd om voor mijzelf te beginnen. Instappen in een bedrijf….poefffff wat een vraag. Deze route had ik zelf nog niet uitgestippeld, maar nu werd mij gevraagd om ondernemer te worden. Mijn eerste gedachten waren ‘ben ik wel een ondernemer?’ Na even zoeken op AltaVista, Google kwam toen pas net om de hoek kijken, werd mij al snel duidelijk dat je voor ondernemen moed en creatie nodig hebt. Moed heb ik wel dacht ik toen. Ik ga een uitdaging namelijk niet uit de weg. Het kan altijd beter, sneller, effectiever en mooier en daar heb je moed voor nodig want het gaat nooit zoals je zelf wilt. Moed kon ik dus aanvinken.

Creatie was mijn vakgebied, dat vinkje was dus zo gezet. Creatief ben je niet alleen in uitvoering, maar kan ook zijn het creatief zijn in vinden van oplossingen. Een klant komt met een vraag en wij bedenken een passende oplossing. Maar ook op ondernemersvlak. Werkt een bepaalde werkwijze niet dan gaan we op zoek naar een werkwijze die wel aansluit bij de diensten en mensen die je tot je beschikking hebt. In alles dus zoeken naar een oplossing, dat is voor mij het echte ondernemen.

Ze zeggen dat het doel van ondernemen is om vrij te willen zijn. Maar het tegenstrijdige is dat je juist nooit vrij bent. Je bent altijd met je bedrijf bezig. Tijdens kantoortijden maar ook daarbuiten. In drukke tijden ben je fysiek bezig en in te rustige tijden maakt je brein overuren, want de schoorsteen moet toch blijven roken. Maar dat is juist het mooie van ondernemen. Iedere dag is anders. Wel hectisch en hard werken. Maar mijn vader zei altijd; ‘Van hard werken ga je niet dood,’ mits je ook goed aan jezelf denkt. Daarom vind ik het gevoel van vrij zijn heel belangrijk. Je bedrijf inrichten zoals je dat zelf wilt, je eigen agenda bepalen, werken met leuke collega’s en klanten. Plezier hebben in je werk en vooral mooie dingen maken, want daar gaat het in ons vak om. En natuurlijk 1x per jaar de vertrouwde Applepie barbecue, met collega’s lekker eten en eindigen met een goed verhaal.

Henri van der Vleuten
Geschreven: 12 maart 2018

Henri van der Vleuten

Managing Partner

Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies om u beter van dienst te kunnen zijn. Graag willen wij uw toestemming voor onze marketing cookies waarmee wij u betere en persoonlijkere aanbiedingen kunnen doen op partnersites. Gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies?